Spenderat felaktigt utbetalda pengar, condictio indebiti

Hej!

Jag har fått för mycket semester utbetalt på min slutlön och det är inget jag reagerat på då jag hade 20 sparade semesterdagar och fick endast 7900:- för mycket. Detta är pengar jag såklart trott varit mina och har då under semestern spenderat dem. Nu anser företaget jag jobbade på att jag har en skuld till dem och jag undrar om jag måste betala tillbaka eller om det finns något sätt där jag slipper det?

Tack

SVAR:

Hej,

Det finns en möjlighet för dig att slippa betala tillbaka. Situationen kallas condictio indebiti och innebär att den som har fått pengar utbetalt och spenderat dessa i god tro slipper att betala tillbaka. Men som huvudregel gäller att man ska betala tillbaka felaktiga belopp, det är enbart ett undantag att man inte ska betala tillbaka.

Hälsningar Emma Olsson
Arbetsrättsjouren