Sjuklön vid byte av arbetsgivare

Hej,

Jag är sjukskriven och har bytt jobb – till eget AB under min sjukskrivning nu menar Försäkringskassan att mitt nya jobb, mitt bolag, ska betala karens i 14 dagar trots att jag varit sjuk flera månader innan jag begärde sjukpeng från dem. Ska det vara så? Att en ny arbetsgivare ska betala sjukersättning när man anställer en redan sjuk så att säga.

mvh

SVAR:

Hej,

Ja enligt försäkringskassan så börjar en ny sjuklöneperiod löpa om man byter arbetsgivare. Enligt sjuklönelagen så har du rätt till sjuklön om du är sjuk från ditt arbete och de första 14 dagarna ska din arbetsgivare betala sjuklönen (den första dagen är en karensdag). Påbörjar du ett nytt arbete så påbörjar du en ny anställning och därför kommer en ny sjuklöneperiod.

Hälsningar Emma Olsson
Arbetsrättsjouren