Sjuk och uppsägning

Jag började i våras jobba och hade provanställning och fick (trots flera uppmaningar) inget anställningsbevis.
En dag ”gick jag in i väggen” Min pojkvän ringde då till min chef och förklarade läget. Hon sa då att hon skulle ta in en extra
personal som skulle ta mina pass ett tag framöver och att jag hade min anställning kvar, dock krävde hon ett läkarintyg. Jag skaffade ett och åker ut med läkarintyget till min arbetsgivare. Min arbetsgivare skriker och säger att jag är sparkad och aldrig mer får sätta
min fot där. Hon kräver även att jag ska skriva på att jag är uppsagd pg.a arbetsvägran och diskriminering av övrig personal.

Jag skulle fått min lön den 27/7, men den kom aldrig. Min arbetsgivare säger att jag inte får ut min lön om jag inte skriver på
papperet om att jag har arbetsvägrat eller säger upp mig själv. Att jag arbetsvägrat kommer jag inte skriva på, då de inte finns någon sanning i det.

Har fått råd att skicka en faktura via kronofogden till min chef, men den säger hon att dom bara kommer bestrida hela tiden så att jag aldrig kommer få ut några pengar.

Min fråga är om jag ska säga upp mig själv?
Kan hon då dra bort något från min lön för att jag sa upp mig?

SVAR:

Hej,

Om du blivit sjuk så har du rätt till sjuklön och det är en giltig anledning för att inte jobba trots att du är schemalagd. När man är sjuk så arbetsvägrar man inte och har du ett läkarintyg så finns det inte mycket mer att prata om, du har inte gjort något fel.

Det är bara du som kan svara på frågan om du ska säga upp dig för det beror på vad du vill göra. Om du inte vill återgå till arbetet efter vad som hänt så borde du säga upp dig. Om du fortfarande är provanställd så har du enligt LAS ingen uppsägningstid utan kan du sluta på dagen, men det är viktigt att du undersöker om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen som säger något annat. Nej din arbetsgivare får inte lov att dra bort någon lön. Du har rätt till lön för de dagar som du faktiskt har arbetat och sedan har du rätt till sjuklön under den tid som du varit frånvarande på grund av sjukdom.

Hälsningar Emma Olsson
Arbetsrättsjouren