Vilken anställningsform?

jag jobbar som florist på en liten blomsterbutik. Mitt schema ser ut så att jag jobbar varje måndag och fredag samt varannan lördag. Utöver dessa schemalagda tider är jag behovsanställd och hoppar in när det behövs. Jag undrar vad jag ska se till att det står på mitt anställningsavtal?
Med vänliga hälsningar

SVAR:

Hej,

Hur länge har du arbetat på företaget? Man har rätt att efter senast en månad få information om vilken anställning man innehar. Har du inte fått information så är huvudregeln enligt LAS att man innehar en tillsvidareanställning. En tillsvidareanställning är en anställning som fortgår fram tills dess att arbetsgivaren eller arbetstagaren väljer att säga upp anställningen. För att arbetsgivaren ska ha rätt att säga upp din anställning krävs saklig grund. En visstidsanställning har ett mycket starkt skydd under anställningstiden då en visstidsanställning som huvudregeln inte kan sägas upp, men anställningen upphör vid avtalat slutdatum.Det är således långsiktigt bäst för dig att ha en tillsvidareanställning.

Vad sedan gäller sysselsättningsgrad är det bäst för dig om ni har avtalat om en hög sysselsättningsgrad då du är garanterad att arbeta upp till den avtalade sysselsättningsgraden.

Hälsningar Emma Olsson
Arbetsrättsjouren

2 reaktioner på ”Vilken anställningsform?

  1. Jag fick min första lön från företaget i juni 2012 (innan dess hade jag praktik på samma blomsterbutik). Fram tills nu har jag varit behovsanställd (men fick först efter mycket tjat ett anställningsbevis som visade detta först förra månaden). Från och med mars börjar jag gå på det i min fråga angivna schemat.

    1. Då rekommenderar jag dig att få till stånd en tillsvidareanställning i enlighet med mitt tidigare svar. Du har då ett bättre anställningsskydd.

      Hälsningar Emma

Kommentarer inaktiverade.