Företaget vill säga upp min provanställning och erbjuda timanställning

Hej! jag är narkossköterska. Provanställd på ett privat företag på 80 procent. Min arbetsgivare vill nu säga upp min provanställning och timanställa mig istället pga arbetsbrist. Jag kommer i princip att vara garanterad 94 arbetstimmar på 4 veckor. vilka dagar i veckan jag ska arbeta är fixa. hur ska timlönen räknas ut- i vanliga fall lägger man ju till timmar på vecoarbetstiden för att kompensera för ledighet röda dagar. Det kan man väl inte göra nu då jag kommer att vara utan lön röda dagar!? Blir det då 160 timmar på 4 veckor man räknar på? Vad ska jag tänka på vid kontraktskrivningen? Usch, det här känns inte bra:( Tacksam för hjälp!

Svar:
Hej!

Till att börja med bör du undersöka om det finns kollektivavtal på företaget och vad det i så fall säger om villkoren vid ”timanställning”. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) så finns det ingen anställningsform som heter timanställning utan det är snarare en ersättningsform. Det låter snarare som någon form av överenskommen visstidsanställning med ersättning per timme. Dock kan det finnas andra former för anställning i ev. kollektivavtal på företaget.

Rent principiellt så låter inte upplägget som det gynnar dig. Uppenbarligen finns det behov av dina tjänster vid företaget och detta låter mer som en konstruktion för att lättare kunna göra sig av med dig om behovet av dina tjänster minskar. Jag skulle dels ifrågasätta företagets motiv med din förändrade anställning och dels undersöka om det finns kollektivavtal och hur det i så fall hanterar timanställning.

Vad gäller ersättningen så är den i grunden fast per arbetad timme dvs. du får ingen ersättning för de timmar du inte arbetar. Däremot så har du rätt till semesterersättning och semesterlön antingen som ett lönetillägg eller som intjänande av betalda semesterdagar.

Vänliga hälsningar
Cristian Sjövind
Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Företaget vill säga upp min provanställning och erbjuda timanställning

  1. Anna says:

    Hej och tack för snabbt svar! Huvudet på spiken-de vill inte binda upp mig på en fast tjänst, men man hoppas på att behovet av mig kommer att öka efter sommaren…det är min klena tröst. Vid anställningsintervjun frågade jag om de hade kollektivavtal-svaret jag fick var ja, men jag blev lurad där oxå. Så i nuläget finns inget kollektivavtal, men det är ”nog” på gång. om jag tolkar ditt svar rätt så borde jag begära att åtminstone bli visstidsanställd med timlön? Oj oj oj

  2. Cristian says:

    Hej! Om du går med på det så är det antagligen en allmän visstidsanställning som är aktuell. I LAS §4 så kan du läsa mer om vilka anställningsformer som finns i Sverige. (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19820080.HTM)
    Anställs du i en form som inte finns enligt lag så kan det vara att betrakta som en tillsvidareanställning. Tänk på att se till så du kompenseras i din timlön i förhållande till om du skulle haft månadslön. OCH att du tjänar in betald semester alt. får ersättning för detta i pengar.

Comments are closed.