Rätt till studieledighet

Hej!
Tänkte höra hur det gäller med uppsägning för studier?
Jag fick veta för två dagar sedan att jag är antagen till en yrkesutbildning via
komvux på måndag. Jag meddelade till min chef att jag till våren kommer studera
ifall jag blir antagen, men fick veta nu att jag måste arbeta de två veckor med
uppsägningstid oavsett att jag meddelade det i tid. Kan jag använda rätten till
ledighet för studier i detta fall eller måste jag arbeta mina uppsägningsveckor.

Svar:

Hej,
Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare i minst sex månader. Studierna behöver inte ha något med arbetsuppgifterna att göra, men det får inte vara enbart självstudier utan måste följa en studieplan. Det måste inte vara på högskoelnivå. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i upp till sex månader. Efter din studieledighet är du garanterad att få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som du skulle ha haft om du inte varit ledig.

Sök på ”Studieledighet” på arbetsrättsjouren.nu så hittar du mer information kring studieledighet.

Med vänlig hälsning
Ulrika Blom

Arbetsrättsjouren