Hur funkar inlasning?

Jag undrar lite om LAS:

1. Har det någon betydelse vilken tjänst eller befattningsgrad jag haft under de två år som behövs för att bli inlasad? Om jag t ex har vikarierat ett år som ekonomiassistent, sedan tagit en examen och vikarierat ett år som ekonom, blir jag då inlasad som ekonom?
2. Spelar anställningsformen någon roll? Om jag varit projektanställd under ett
av åren, och haft ett vikariat under det andra året, blir jag då inlasad?

SVAR:
Om du har varit anställd i mer än två år under en femårsperiod så har du rätt till en tillsvidareanställning. Den tjänst som du har rätt till är då motsvarande den som du har haft under tex ditt vikariat. Du har inte rätt till vilken tjänst som helst utan den måste vara inom ramen för din kompetens och behörighet.
Anställningsformen/formerna du haft under de två åren spelar ingen roll, det är den totala anställningstiden som räknas.

Hälsningar Camilla Ländin
Arbetsrättsjouren

En reaktion på ”Hur funkar inlasning?

 1. Hej,

  Angående ditt svar Camilla: ”Anställningsformen/formerna du haft under de två åren spelar ingen roll, det är den totala anställningstiden som räknas.” Jag pratade precis med min fack om detta och de menar att visst spelar roll.

  Under de senaste 5 åren har jag jobbat 9 månader som visstidsanställd och 16 månader som vikarie på samma arbetsplats – enligt mitt fack innebär detta att jag inte har rätt till heltid. De menar att varje anställningsform räknas för sig, och man måste komma upp i två år per anställningsform för att ha rätt till tillsvidaretjänst. Om inte annat avtalats i kollektivavtal, vilket inte gjorts i mitt fall.

  Jättetacksam för klargörande!

  mvh
  Calle

Kommentarer inaktiverade.