Rätt till semesterersättning?

Fråga:

Hej!
Jag har varit timanställd på ett företag som butiksbiträde från sommaren 2007 till och med sommaren 2010. Den sista juli i år slutade jag dock att jobba där. Jag har jobbat extra under sommarmånaderna, samt under alla ledigheter som jul och påsk osv. Under alla dessa år har jag aldrig fått avtalsenlig lön och aldrig sett skymten avsemesterersättning. Jag vet att företaget inte är fackligt anslutet och dessvärre har inte jag heller varit medlem i facket. Nu när jag slutade jobbet bad jag om att få ut min semesterersättning. Men de vägrar att betala ut den, med motiveringen att det inte finns något avtal om det i mitt anställningsbevis. Jag vet att jag har laglig rätt till semesterersättning och vet inte vad jag ska göra för att få ut de pengar de är skyldiga mej. Kan jag få utsemesterersättningen retroaktivt för de år jag jobbat eller bara för detta år? Vad ska jag göra om de fortsätter vägra mej det som jag har rätt till? Jag är student och behöver verkligen alla pengar jag kan få. För dom är det inte mycket pengar, men det är det för mej!’
Tack snälla för hjälpen!

Svar:

Precis som du skriver så har du enligt lag rätt till semesterersättning. Närmare bestämt till 12% enligt Semesterlagen (SemL) §16b.

Det du kan göra är att driva frågan som en lönefordran på hela beloppet dvs. för semesterersättning under hela din anställningstid.

Vi på arbetsrättsjouren hjälper dig gärna att formulera och driva in din fordran om du har behov av det.

Vänliga hälsningar
Cristian Sjövind
Arbetsrättsjouren.nu