Vad gäller om jag blir sjuk under semestern?

Om du blir sjuk under din semester har du enligt semesterlagen 15 § rätt att få motsvarande semesterdagar betraktade som sjukdagar och ha kvar din rätt till semesterdagar. Detta gäller under förutsättning att du kontaktar din arbetsgivaren utan dröjsmål och begär att dina sjukdagar inte ska räknas som semester. Med utan dröjsmål avses senast när du kommer tillbaka från semestern.

De semesterdagar som återstår ska sedan utgå sammanhängande om inte du vill annat. Du kan däremot inte kräva att få ut ersättningssemestern i omedelbar anslutning till ordinarie semesterledighet.


All inledande rådgivning hos oss på Arbetsrättsjouren.nu är kostnadsfri. Kontakta oss på kund@arbetsrattsjouren.nu eller läs mer om oss på www.arbetsrattsjouren.nu.

Välkommen!

[wp_ad_camp_1]

42 reaktioner på ”Vad gäller om jag blir sjuk under semestern?

 1. Vad gäller då om företaget bjuder all personal på en ledig dag med full betalning och man då råkar vara sjuk, vad säger lagen då?

  MVH Marika

 2. Hej Marika!

  Det låter som om dagen du pratar om är en del i en arbetstidsförkortning på ditt företag. Jag skulle särskilja det från en semesterdag och snarare jämföra den med en helgdag. Jag vet inte riktigt vad du menar med "en ledig dag med full betalning". Eftersom du ändå får full betalning på din lediga dag så förstår jag inte aspekten att betrakta den som en sjukdag. Exempelvis så får du inte sjuklön för helgdagar om du är sjuk.

  Vänliga hälsningar
  Cristian Sjövind
  Arbetsrättsjouren.nu

 3. Hej, jag undrar vad som gäller i detta fall. Jag blev sjuk 1 dag innan min utlandssemester, jag sjukskrev mig då från jobbet. Jag åkte utomlands då jag inte ville att hela veckan skulle gå till spillo, men de två första dagarna var jag så sjuk att jag inte skulle ha kunnat arbeta. Har jag rätt att byta ut de 2 dagarna till sjukskrivning?

 4. Hej!

  Det går ju såklart att diskutera inte minst eftersom du åkte iväg trots din sjukdom.

  Men i princip så har du rätt att sjukskriva dig även om du har semester och i detta fallet så gjorde du dessutom det redan innan din semester.

  Förutsatt att du, utan dröjsmål, har meddelat din arbetsgivare att du även var sjuk dessa dagar.

  Men som sagt inte solklart eftersom du ändå kunde åka iväg.

  Hälsningar
  Cristian Sjövind
  Arbetsrättsjouren.nu

 5. Hej …

  Har rest iväg på utlandssemester och blev sjuk en dag efter framkomst till resmålet och har varit sjuk i tre dagar nu. Dagarna är inte semesterdagar, utan tjänstledigt. Gäller samma sak då?

  Sedan undrar jag om jag måste gå till läkare för att få det verifierat att jag är sjuk eller att det gäller som hemma att endast läkare om man varit borta mer än en vecka.

  /Charlie

 6. Så om jag fattat rätt så om jag blir sjuk tex en vecka under semester så har jag rätt att ta ut hela den veckan på en gång senare??
  När jag sen blir frisk igen får jag då fortsätta min semester om jag har semester kvar efter friskanmälan??
  Om jag tex har en vecka kvar och blir sjuk mån tis och onsdag så har jag ff semester torsdag fredag eller??
  Tacksam för svar

  1. Du har rätt att få ut det antal semesterdagar som motsvarar antalet sjukdagar. Men du måste meddela din arbetsgivare att du är sjuk omgående, inte vänta tills semestern är slut.

 7. Hade bokat utomlandsresa och blev sjuk en vecka precis innan semestern halsfluss och bihåleinflammation kunde inte avboka resan och eftersom det var en resa för 23600 för en vecka så hade det vart dumt och strunta i att åka när man ändå har betalt var sjuk under semestern hamnade till och med på sjukhus därnere och när jag var tbx från resan så hade jag 1vecka kvar av semestern men var sjuk ytterligare 2veckor. Vad har jag rätt till?

  1. Som ovan så har du möjlighet att sjukskriva dig under semestern, men du måste meddela arbetsgivaren detta omgående. Om du gjort detta så har du i så fall rätt till samma antal semesterdagar som du varit sjuk.

 8. Hej,

  Jag läste här ovan att man vid sjukdom på semestern kan få motsvarande semesterdagar betraktade som sjukdagar och på så vis ha kvar sina semesterdagar under förutsättning att man kontaktar sin arbetsgivare ”utan dröjsmål” och att det ”med utan dröjsmål avses senast när du kommer tillbaka från semestern.” Jag väntade därför av praktiska skäl med att sjukanmäla mig tills jag var tillbaka från semestern men får nu höra från min chef att sjukanmälan skulle gjorts samma dag som jag insjuknade och att min anmälan därför ej emottages. Jag vore mycket tacksam om du/ni ville hänvisa till någon lagparagraf där det framgår att anmälan kan göras retroaktivt på det vis ni beskriver här ovan. Jag har anställning som AT-läkare.

  Med Vänliga Hälsningar
  Linnea

  1. Den lag som ligger till grund för detta är Lagen om sjuklön (1991:1047), och Försäkringskassans regler kring sjukanmälan. OBS att det är endast i undantagsfall som du kan vänta med din sjukanmälan. Prata med Föräskringskassan om du är osäker.

 9. Hej, om jag blivit sjukskriven 2 veckor innan semester och är sjukskriven hela semesterperioden samt 2 veckor efter semestern, har jag då rätt att ta ut 4 veckors sammanhängande semester senare under året. Kan min arbetsgivare neka det på grund av att de inte har någon ersättare för mig???

  1. Hej,
   Målet är att du ska kunna ta ut en sammanhängande semester, men om det inte går att lösa pga hur verksamheten är organiserad, tex m brist på vikarier så kan du bli nekad, trots att du varit sjuk. Arbetsgivaren har sista ordet när det gäller semesterns förläggning.

 10. Hej vad händer om man är 7 st som ska åka på semester och en blir sjuk
  Någon dag inna man ska åka i väg har man rätt att stoppa semester och åka när den har blivit frisk ?

 11. Hej,
  Jag blev uppsagd från mitt jobb pga personliga skäl (vilket jag tycker inte ens är en anledning att sparka mig) MEN jag har nu senaste veckan tom sista arbetsdagen blivit sjukskriven. Får jag då dom sista dagarna (exakt en vecka) arbeta som vikare på ett annat arbete?

  Mvh

  1. Hej,

   Du har en skyldighet att arbeta under din uppsägningstid om inte du och arbetsgivaren kommer överens om annat. Om du är sjuk behöver du inte arbeta, men du kan inte åta dig att arbeta på ett annat arbete. Är du frisk att arbeta på ett annat arbete bör du kunna slutföra din sista vecka hos din arbetsgivare.

   Hälsningar Emma

 12. Hej!

  Min sambo har varit sjukskriven sedan Januari 2013,, nu när det är semestertider undrar jag om hon ska ha fullbetalt under sina 4 semesterveckor hon har tagit nu i sommar.
  Eller kommer hon fortf bara få sjukpenningen som är jätte dålig?

  Mvh / Max

  PS: Snälla skulle vara guld ifall ni kunde skicka erat svar till min Mail också 🙂

  1. Hej,

   Om din fru är sjukskriven kommer hennes semesterdagar att sparas så att hon kan ta ut dem senare när hon är frisk eller så får hon ut dem senare i pengar. Din sambo kommer inte förlora sina semesterpengar om de är intjänade. Kolla med försäkringskassan om det är möjligt att ha någon form av uppehåll från sjukpenningen som sedan skulle starta igen när din sambo haft sin betalda semester.

   Hälsningar Emma Olsson

 13. Hej! Om man skadat knät och jobbar på lager där man belastar knät oerhört mycket. Har undersökt knät och fått svar att det är en inflammation och ska käka diklofenak i 14 dagar. Imorgon (fredag 27/6/13) är min sista dag på jobbet. på måndag börjar min semester hur funkar det då!? Om jag får sjukintyg men hur som helst kommer jag ju inte vara på jobbet de två veckorna men jag har
  Fortfarande intyg kan jag få tillbaka semesterdagarna då!?

  Tacksam för svar hoppas jag gjorde mig förstådd!

  Mvh

  1. Hej,

   Semester är en tid för vila och där arbetstagaren ska kunna njuta av sin ledighet. Om du blir sjuk under semestern så ska du utan dröjsmål meddela din arbetsgivare detta. De dagar som du är sjuk ska då inte räknas som semesterdagar utan sjukdagar, du kommer istället för semesterlön få sjuklön. Dina semesterdagar kommer du att kunna ta ut under senare tillfälle. Därför bör du meddela din arbetsgivare snarast att du kommer vara sjukskriven och att du tänker spara dina semesterdagar.

   Hälsningar Emma Olsson

 14. Hej!
  Om man blir sjukskriven 50% veckan innan semestern påbörjas till några veckor efter semestern , hur blir det då under semestern?Kan man vara halvt sjukskriven under semestern?
  /Emma

  1. Hej Emma,

   Eftersom man endast kan ta ut hela semesterdagar så kan du då få din semester men även sjukpenning på 50 % från försäkringskassan. Detta eftersom din semester är intjänad. Om du inte vill ta ut din semester så får du prata med din arbetsgivare och se om ni kan komma fram till en lösning.

   Hälsningar Emma

 15. Hej,

  Min arbetsgivare påsår att jag måste ha läkarintyg från första dagen om sjukskrivning ska gälla på semestern, att detta är generellt och gäller samtliga anställda. Kan det vara så att min arbetsgivare ensam kan bestämma detta utanför regelverket som semesterlagen tillhandahåller? Jag har tittat i mitt anställningsavtal, men där står inget om detta.

  Mvh,
  Pernilla

  1. Hej Pernilla,

   Enligt sjuklönelagen så kan arbetsgivaren under vissa förhållanden begära läkarintyg redan efter första sjukdagen. Det krävs särskilda skäl och arbetsgivaren får endast begära intyg från första dagen under 1 års tid. Det är alltså inget som kan göras generellt.

   Hälsningar Emma Olsson

   1. Hej. Jag har råkat ut för samma problem vad gäller sjukskrivning på semestern. Jag var sjuk första veckan av min semester i år. Detta anmälde jag till min chef dagen efter sjukdomen börjat. Detta är nu nästan två månader se och idag fick jag ett mail från min chef att han kräver sjukintyg från första dagen, för enligt honom, så är reglerna så. Givetvis har jag inget sjukintyg, då jag hade en kraftig förkylning och inte behövde gå till läkaren, samt att jag inte visste nåt om denna ”regel”. Jag kan ju inte skaffa nåt sjukintyg i efterhand, så vad kan jag göra åt detta? Det känns som jag blivit lurad på mina semesterdagar. Jag är kommunalt anställd, om det kan göra nån skillnad i ärendet. Med vänlig hälsning Per

    1. Hej,

     Det kan finnas regler i kollektivavtalet om att det krävs läkarintyg och då gäller tyvärr detta. Det är även av intresse av om du var medveten om att intyg krävdes. Om din arbetsgivare berättade för dig att det krävdes läkarintyg när du sjukanmälde dig så anses du medveten om att intyg krävdes.

     Hälsningar Emma Olsson

 16. Hej,
  Om man har 3v sammanhängande sem beviljad under perioden jun-aug och sen blir sjuk i några dagar, har meddelat detta och därmed fått kvarvarande semesterdagar att tas ut. Kan man inte kräva att få dessa i direkt anslutning till sin tidigare beviljade semester? Ser inte ut så när jag surfat omkring på nätet men vad händer då med rätten att ha minst 4v sem under jun-aug? Det är ju bara några veckor kvar på aug, kan jag inte kräva att få ta ut dessa innan aug slut? Det är ju en arbetsgivares skyldighet att se till att arbetstagaren får minst 4v sem under jun-aug. I mitt fall får jag nu bara ca 2v sem under perioden jun-aug och resterande då? Ska jag bli tvingad att ta ut dem i pengar om arbetsgivaren inte hittar någon passande tid att ta ut de kvarvarande dagarna?

  1. Arbetsgivaren ska förlägga semesterdagarna i ett samband om inte arbetstagaren önskar annat. Du har rätt att få ut dina veckor under sommarmånaderna men om det blir omöjligt på grund av sjukdom så finns det tyvärr inte så mycket att göra åt det. Det kan finnas möjlighet för dig att spara dina dagar och ta ut dessa senare under året.

   Hälsningar Emma Olsson

 17. Hej! Har precis kommit tillbaka efter två veckors semester, blev sjuk andra semester dagen så ringde då och meddelade chefen att jag ville ha sjuk lön istället för semester då jag var sjuk hon sa att jag skulle ringa när jag blev frisk och det gjorde jag sen sa hon att jag skulle maila vilka dagar jag var sjuk så hon kunde meddela hon som håller på med löner. Hon var på semester men jag ringde även hennes svarare och pratade in. Men nu när jag kom tillbaka och pratade med löne kvinnan så säger hon att jag inte kan få sjuk lön för att när man har semester så måste man ha läkar intyg från första dagen!! Berättade att inget sagt detta till mig och då sa hon att det står i personal handboken läste min där stod det inte men då visade hon att dom gjort ändringar i den senaste. Låter jätte konstigt då jag bara varit sjuk någon gång under flera års tid. Kan dom verkligen kräva detta i efterhand då min chef inte informerade mig? Är höggravid så hade varit skönt att ha semester när man är frisk. Väldigt tacksam för svar. Vet inte om jag bara ska släppa detta men känns inte bra. Med vänlig hälsning!

  1. Hej,

   Arbetsgivaren kan ha rätt att kräva sjukintyg från första dagen. Dock borde din arbetsgivare ha meddelat dig detta då du ringde. Har du inte fått en uppdatering på personalhandboken eller i övrigt blivit informerad så kan inte arbetsgivaren kräva att du ska veta om detta. Stå på dig!

   Hälsningar Emma Olsson

 18. Kan även tillägga att i vanliga fall när vi jobbar så krävs det bara intyg om någon varit sjuk mer än en vecka eller varit sjuk ofta så då behövs inget intyg och jag har bara varit hemma ett par gånger under många års tid.

 19. Hej! Om jag blev sjuk en fredag, men väntar till tisdagen med att säga till min chef för att jag inte hade brytt mig om att sjukanmäla mig om det bara hade blivit en dag eller två, har jag fortfarande rätt att räkna sjukanmälan från fredagen? Jag har varit hemma under hela tiden, men missat massa aktiviteter pga detta. Jag har inte varit hos läkaren så jag har ju inget intyg att visa upp, mer än att jag gnällt om att jag är sjuk på facebook sen i fredags 😉

  1. Hej,

   Man ska sjukanmäla sig från första sjukdagen och det kan hända att din arbetsgivare inte godkänner att du sjukanmäler dig retroaktivt.

   Hälsningar Emma Olsson

 20. Hej. har en fråga angående min son som ramlade och fick en fraktur i benet nu i fick min sambo har semester nu och vad jag har hört så kan han plocka ut vård och sjuk barn och spara sin semester till senare tillfälle stämmer detta. tacksam för svar, kan ni skicka svaret till min mejl. mvh denise

 21. Hej!
  Min man har varit sjukskriven under hela sommaren och inte fått någon semesterlön. Nu i mitten av oktober berättar hans arbetsgivare att han int kan få sin ersättning utan måste ta ut semesterdagar.
  Jag undrar om han har rätt att kräva att min man ska sitta och rulla tummarna när barnen är i skolan och jag jobbar för att få sin a semesterdagar. vi hade ju sett fram emot ersättningen eftersom alla spar pengar gick åt under sjukskrivningen?

  1. Semesterersättning och intjänade semesterdagar att ta ut är inte samma sak. Arbetsgivaren är skyldig att se till att man tar ut ett visst antal dagar och inte sparar för många.
   Men i det här fallet låter det rimligt att kanske omvandla semesterdagarna och betala ut dem i pengar istället, den möjligheten finns. Diskutera med arbetsigvaren hur ni kan lösa det.

 22. Hej!

  Jag behöver hjälp med vad som gäller om man blir sjuk utomlands. Jag åkte utomlands på två veckor semester och var med om en olycka efter en vecka,. Jag fick då ett sjukintyg för 1-2 dagar mensåren läkte inte så jag var tvungen att gå på antibiotika och gå till läkaren varje dag under sista veckan. Detta ledde till att jag inte kunde bada, knappt duscha, och inte njuta av min semester. Mina sår är efter 2 veckor fortfarande inte riktigt läkta. Jag anmälde sjukdom under semester så fort jag kom hem och förklarade för min arbetsgivare att trots att det står 1-2 dagar på intyget så gällde inte detta då jag hela veckan var på sjukhuset varje dag (såren vägrade läka i värmen och jag hade skrapat upp både axel, arm, fot, hand). Min arbetsgivare krävde sjukintyg och påstår nu att de bara kan ersätta mig med semesterdagar för de 2 dagarna trots att jag egentligen var dålig resten av veckan också. Vad gäller här? Har de rätt att neka mig resterande dagar?

  Tack på förhand,
  Mvh
  Nina

  1. Hej,
   Du har rätt att byta ut dina semesterdagar mot sjukdagar enligt 15 § SemL. Du går tillväga på så sätt att du ska anmäla till din arbetsgivare utan dröjsmål att du vill byta dina semesterdagar mot sjukledighet. Om du är sjuk i mer än 7 dagar så ska du ha ett läkarintyg för att din arbetsgivare ska ha en skyldighet att utge sjuklön. Arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från din läkare för att styrka din sjukdom. Påpeka regeln om 7 dagar och se om du får gehör från arbetsgivaren. Annars bör du prata med den läkare du besökt och få ett intyg från hen.

   Med vänlig hälsning
   Ulrika Blom
   Arbetsrättsjouren

 23. Hej!
  Jag sjukanmälde mig till min arbetsgivare för fyra dagar sedan, alltså behöver jaget läkarintyg nu på torsdag. Grejen är den att jag går på obetald semester på fredag (har inte hunnit spara in semesterdagar), men om min inflammerad axel inte är bättre tills dess kan jag inte då fortsätta vara sjukskriven och få sjuklön istället för att gå på obetald semester som jag förmodligen ändå inte kommer kunna njuta av? Och vad händer om läkaren sjukskriver mig? Får jag sjuklön även då? Även om jag då ingenting skulle haft obetald semester? Och hur meddelar jag i så fall arbetsgivaren?

  1. Om du är sjuk och sjukskriven när du skulle haft semester så ska du omgående meddela arbetsgivaren detta. Din semester ”pausas” då och då får ta ut den vid senare tillfälle. När du är sjukskriven har du rätt till sjuklön, antingen från arbetsgivaren eller Försäkringskassan, beroende på hur länge du är sjul.
   Meddela arbetsgivaren antingen via telefon eller mail, och skicka läkarintyget om så behövs.

 24. Om jag sjukskriver mig för en fysisk åkomma under semestern , men denna inte egentligen gör mig arbetsoförmögen – dvs arbetsgivaren erbjuder mig lämplig sysselsättning. Har jag ändå rätt att ta ut dagarna som sjukskriven och sedan få dem en gång till som semesterdagar ?

  1. Om du erbjuds annat arbete som du kan klara av med din sjukdom/skada så har jag svårt att se att du kan tacka nej till detta och fortsätta vara sjukskriven. Det kan anses vara bedrägligt beteende och ge dig en varning.

Kommentarer inaktiverade.